ישראל נגלית לעין
"דור מחדש ויוצר איננו זורק אל גל האשפה את ירושת הדורות...יש שהוא נאחז במסורת קיימת ומוסיף עליה. ויש שהוא יורד לגלי גרוטאות, חושף נשכחות, ממרק אותן מחלודתן, מחזיר לתחייה מסורת קדומה שיש בה כדי להזין את נפש הדור המחדש" (ברל כצנלסון, מקורות לא אכזב).
מועצה אזורית לב השרון והמחלקה לשירותי רווחה וקהילה בניהולה של הגב' אורית בר, הצטרפה למיזם "ישראל נגלית לעין", מיזם קהילתי לתיעוד, לגיבוי ולהצלה של תמונות המדינה והארץ, תושביה ותולדותיה, אשר פועל במסגרת התכנית להעצמת תשתיות המורשת הלאומית במשרד ראש הממשלה, במימון ובניהול מכון יד בן צבי.
לצערנו, לא אחת, אנו נתקלים באלבומי תמונות ישנים ותמונות בתפזורת שמגיעות לפחי הזבל לאחר מות ההורים, כאשר הילדים עושים סדר ואין להם מקום פיזי ואף ריגשי, לכל התמונות.
אלבום התמונות של מדינת ישראל, המספר את תולדות הישוב, נמצא בכל בית: באלבום התמונות, בשקיות, בקופסאות, בשקופיות, במסמכים וכו'. כל אדם החי בארץ הוא שותף לתולדותיה ומייצג את רוח התקופה ואת מסלולי החיים המגוונים בארץ.
גם אל לב השרון, כמו לכל חלקי הארץ הגיעו החלוצים יישבו ועיבדו את הקרקעות, הקימו משפחות לתפארת, וכתבו את דפי ההיסטוריה של המקום.
דור הוותיקים הולך ונעלם רובו ככולו ואף ילדיהם כבר חלקם אינם עמנו. מה שלא יסופר ויתועד כעת, עלול להיעלם מעל דפי ההיסטוריה. תרבות שלמה של התחלות חלוציות, של חקלאות, של מסורת קהילתית עלולה ללכת לאיבוד מכיוון שאנו חיים במציאות משתנה. מה שהיה בעבר אינו חלק מהמציאות של היום. המגזר הכפרי, עבר תהליך מואץ של שינוי בעשורים האחרונים - הנוף, חיי היום יום, התעסוקה ואפילו המסורת שינתה פניה. בנוסף בימים אלה אנו מציינים 30 שנה לאיחוד הרשויות "הדר השרון" ו"השרון הצפוני" למועצה אחת – לב השרון!! שינויים אלה הם חלק מההיסטוריה של מחר וגם אותם צריך לשמור ולתעד, וכעת נקראה בדרכינו הזדמנות פז לעשות זאת באמצעות מיזם חשוב זה.
הארכיון שהוקם בבניין המועצה ופתוח לקהל ולמתנדבים פעמיים בשבוע, הנו ארכיון דיגיטלי, זמין ונגיש לכולם לעולם ועד, מגובה על ידי רשת המחשוב הלאומית ויופיע כעמוד בתוך אתר האינטרנט של המיזם "ישראל נגלית לעין". האלבומים מוזנים לתוכנת ארכיון במחשב ויהיו נגישים לכל דורש: תלמידים במערכת החינוך, סיוע בעבודות שורשים, אנשים מן הישוב ואף בני משפחה וחברים בישובים אחרים ובכל העולם. כל אחד יוכל בנגיעת מקלדת להיחשף לסיפור המשפחתי שלו ושל אחרים ולהיות חלק מהפסיפס של היסטורית הישוב.
אנו חיים בעידן דיגיטלי, עידן שבו ניתן בקלות לאחסן מידע רב, בצורה מתקדמת ואיכותית, באופן שאינו תופס מקום פיזי כמעט בכלל. התמונות שנתעד במיזם זה, כבר לא יאבדו לעולם!!
התמזל מזלנו לעבוד עם החוקרים המובילים בתחום התיעוד והארכיונאות עם מכון יד בן צבי לחקר ארץ ישראל. בנוסף ליעוץ ולליווי המקצועי, קיבלנו ציוד מחשוב מתקדם ואף תוכנת ארכיון מקצועית מהטובות בעולם.
המיזם מאפשר הזדמנות נפלאה לתושבים להכיר זה את זה, לשתף פעולה ולהתחבר לשורשים המשפחתיים והמושביים. אנו תקווה כי תהיה נציגות לכל מושב בין המתנדבים המתעדים. תושבי המועצה צפויים להשתתף במיזם מעצים ברמה האישית כמו גם ברמה הקהילתית.
המתנדבים לקחו חלק בקורס בן 8 מפגשים ובו קיבלו סקירה היסטורית על תולדות לב השרון וכן הכשרה וכלים מקצועיים כמתעדים. בהמשך ייבנה מאגר תמונות וסיפורי חיים שממנו יופקו אלבומים משפחתיים ווירטואליים של תושבי המועצה. אלבומים אלו, כאמור, יהיו פתוחים ונגישים לשימוש רחב ולהנאת כולם, בכללם תלמידי מערכת החינוך. כמו כן, יופקו תוצרים אשר יוצגו בתערוכת חוץ ופנים בשטח המועצה.
אנו מבקשים להודות לעמיר ריטוב, ראש המועצה שנתן את בירכת הדרך להפעלת המיזם וניכר כי תיעוד אלבומים משפחתיים ובתוכם סיפורי משפחות לב השרון, קרובים לליבו עד מאד. לפנינה אמויאל משה, מנכ"לית המועצה שהרימה את הכפפה וסייעה רבות בהתנעת התהליך. לאורית בר, מנהלת מחלקת הרווחה שנתנה לעו"ס הקהילה את האפשרות להוביל את המיזם מתוך ראיית טובת הקהילה כולה.
לחברי המליאה שהבינו את חשיבות המיזם ונתנו גם הם את בירכתם.
ליד בן צבי ובראשם ד"ר נירית שלו כליפא שבחרו במועצה שלנו ואפשרו לנו לקחת חלק במיזם זה.
לרבקה פינקלשטיין, תושבת נורדיה, שהביאה את המיזם לידיעתנו ועוררה בנו סקרנות רבה.
ולכל קבוצת המתנדבים של המיזם בלב השרון.
התנדבות במיזם, כוללת כניסה לבתים של משפחות אשר רוצות ל"הציל" ולתעד את אלבומי התמונות המשפחתיים שלהם, ולכתוב בקצרה את סיפור המשפחה, כך שישמר בצורה נגישה באתר האינטרנט, לעולם ועד.
המתנדבים ילמדו למיין עם המשפחות את התמונות, לסרוק אותם ולקטלג אותם בצורה ארכיונאית. בנוסף ילמדו המתנדבים כיצד לערוך ראיון תיעודי ממנו נוכל להוציא את תקציר סיפור המשפחה.
מי מכם שמעוניין להצטרף למיזם בין אם כמתעד או בין אם כמתועד מוזמן לעשות זאת באמצעות פניה לעו"ס קהילה עדי לשם - רכז הקהילה במיזם בטלפון
09-7960267 או במייל [email protected] או למרב דנינו רכזת התוכן במיזם בטלפון 09-7961262 או במייל [email protected]